Ιατρείο Αθήνας: 210 7222942
Ιατρείο Τρίπολης: 2710 223202
Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, Ενδοουρολογικές επεμβάσεις

Η ενδοουρολογία αποτελεί εξειδίκευση της ουρολογίας και αναφέρεται σε όλες τις ενδοσκοπικές ουρολογικές επεμβάσεις που γίνονται σήμερα χρησιμοποιώντας την φυσιολογική ανατομική οδό του σώματος (ουρήθρα, ουροδόχος κύστη, ουρητήρες, νεφροί), αποφεύγοντας έτσι τις κλασσικές τομές με νυστέρι.

Ενδοουρολογικές επεμβάσεις


Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει παγκοσμίως η εφαρμογή της ενδοουρολογίας και της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής ουρολογίας στην αντιμετώπιση σχεδόν όλων των χειρουργικών ουρολογικών παθήσεων. Οι ενδοουρολόγοι χρησιμοποιούν την φυσιολογική ανατομική οδό του σώματος (ουρήθρα, ουροδόχος κύστη, ουρητήρες, νεφροί) με τη βοήθεια ειδικών ενδοσκοπικών οργάνων που επεξεργάζονται ψηφιακά την εικόνα, αποφεύγοντας έτσι τις τομές με νυστέρι.

Τα προφανή οφέλη της ενδοουρολογίας και της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής ουρολογίας είναι:
  • η ελαχιστοποίηση της απώλειας αίματος, 
  • η μείωση του μετεγχειρητικού πόνου,
  • η μείωση του χρόνου νοσηλείας και 
  • η άμεση επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η σύγχρονη Ενδοουρολογία (Ενδοσκοπική Ουρολογία) έχει τις ρίζες της στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο Ιταλογερμανός Phillip Bozzini το 1806 δημοσίευσε την αρχική του εμπειρία με τον ‘πρόγονο’ των σύγχρονων ενδοσκοπίων, τον ‘αγωγό του φωτός’, το οποίο χρησιμοποιούσε ως φωτεινή πηγή ένα κερί! Ο Maximilian Nitze το 1879 σχεδίασε το πρώτο ‘σύγχρονο’ κυστεοσκόπιο. Όχι μόνο είχε ηλεκτρική φωτεινή πηγή και λαμπτήρα με σύρμα από πλατίνα, αλλά διέθετε σύστημα ψύξης με παγωμένο νερό και αλληλουχία τηλεσκοπικών φακών για βελτιστοποίηση της εικόνας. 

Η ενδοουρολογία έχει σήμερα σημαντικές εφαρμογές, τόσο διαγνωστικές όσο και θεραπευτικές, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στην ουρήθρα, στον προστάτη και στην ουροδόχο κύστη. Η διαρκής βελτίωση των τεχνικών προδιαγραφών σε συνδυασμό με τη μείωση του μεγέθους των εργαλείων, έχει κάνει προσβάσιμο και το ανώτερο ουροποιητικό, διουρηθρικά, αλλά και διαδερμικά, με άκαμπτα και εύκαμπτα ενδοσκόπια.

Σύγχρονες εφαρμογές ενδοουρολογίας:


Η ενδοουρολογία αντιπροσωπεύει ένα ταχέως εξελισσόμενο και συναρπαστικό πεδίο της ιατρικής που απαιτεί τη σωστή γνώση και το χειρισμό των νέων εξειδικευμένων τεχνολογιών.