Ιατρείο Αθήνας: 210 7222942
Ιατρείο Τρίπολης: 2710 223202
Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, Τι είναι η περιτομή ;

Περιτομή είναι η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της φίμωσης. Είναι από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται παγκοσμίως και έχει μακρόχρονη ιστορία. Περίπου το 37-39% τον ανδρών σε όλο τον κόσμο έχουν υποβληθεί σε περιτομή, το 50% των οποίων για θρησκευτικούς ή πολιτιστικούς λόγους.

Τι είναι η περιτομή ;


Η περιτομή είναι η επέμβαση που εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των ασθενών με φίμωση. Είναι από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις στον κόσμο και έχει μακρόχρονη ιστορία, μιας και αποτελεί μία από τις πιο παλιές επεμβάσεις που είναι γνωστές στην ανθρωπότητα. 

Η περιτομή μπορεί να έχει ιατρικές ενδείξεις ή να πραγματοποιείται για πολιτιστικούς και θρησκευτικούς λόγους. 

Οι ιατρικές ενδείξεις περιλαμβάνουν:

Φίμωση

Παραφίμωση

Επαναλαμβανόμενες βαλανοποσθίτιδες

Σκληροατροφικός Λειχήνας, (Balanitis Xerotica Obliterans) 

Πρόωρη εκσπερμάτωση

Αισθητικό αποτέλεσμα (μόνον σε ενήλικες ασθενείς)

Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων


Πρόκειται για μια μικροεπέμβαση, διάρκειας 30 λεπτών περίπου, κατά την οποία αφαιρείται το παθολογικό δέρμα και ακολουθεί πλαστική συρραφή της ακροποσθίας. Συνήθως, γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο. Υπάρχουν κάποιες παραλλαγές στην τεχνική, οι οποίες έχουν κυρίως να κάνουν με την έκταση του δέρματος που θα αφαιρεθεί. Η καταλληλότερη για κάθε ασθενή τεχνική συναποφασίζεται με το γιατρό του.


Αρχικά γίνεται κυκλική αφαίρεση της ακροποσθίας και επιμελής αιμόσταση. Στη συνέχεια πραγματοποιείται συρραφή του έσω πέταλου της ακροποσθίας με το έξω, χρησιμοποιώντας πολύ λεπτά απορροφήσιμα ράμματα (πλαστική αποκατάσταση). Τα ράμματα πέφτουν μόνα τους και δεν απαιτούν την αφαίρεσή τους, το τραύμα επουλώνεται σε περίπου 2 εβδομάδες και η επιστροφή στην σεξουαλική δραστηριότητα διαρκεί περίπου 3-4 εβδομάδες. 

Πολύ λίγοι ασθενείς εμφανίζουν προβλήματα ή παρενέργειες μετά από επέμβαση περιτομής. Ήπια αιμορραγία ή εκκρίσεις από το τραύμα 2-3 μέρες μετά την επέμβαση υποχωρούν αυτόματα. Αιμάτωμα ή οίδημα στο πέος μπορεί να εμφανιστεί και να διαρκέσει μερικές ημέρες. Αντιμετωπίζεται με ψυχρά επιθέματα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Σοβαρότερες επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Ο ασθενής πηγαίνει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και την επόμενη μπορεί να εργαστεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Η μόνη δυσφορία που δημιουργείται είναι η ευαισθησία στη βάλανο, η οποία αποκαθίσταται σε περίπου 10 ημέρες. Η βάλανος που παραμένει ακάλυπτη παρουσιάζει αυξημένη ευαισθησία, διότι έρχεται σε άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον όπως, τα εσώρουχα ή τις πιζάμες.


Οφέλη μετά από επέμβαση περιτομής

Κάνοντας μια επέμβαση περιτομής επιτυγχάνονται τα εξής:

• Καλύτερη υγιεινή και καθαριότητα του πέους

• Μειωμένος κίνδυνος λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

• Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (Sexually transmitted diseases, STDs)

• Χαμηλός κίνδυνος εμφάνισης του ιού HIV (Human Immunodeficiency Virus)

• Εξάλειψη της πιθανότητας εμφάνισης φίμωσης, παραφίμωσης και βαλανίτιδας

• Μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πέους