Ιατρείο Αθήνας: 210 7222942
Ιατρείο Τρίπολης: 2710 223202
Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, Τι είναι η ουρητηροσκόπηση ;

Η ουρητηροσκόπηση αποτελεί τη βασική διαγνωστική μέθοδο των παθήσεων του ουρητήρα.

Τι είναι η ουρητηροσκόπηση ;


Η ουρητηροσκόπηση αποτελεί τη βασική διαγνωστική μέθοδο των παθήσεων του ουρητήρα. Γίνεται με ένα λεπτό τηλεσκοπικό όργανο που καλείται ουρητηροσκόπιο. 
Με το ουρητηροσκόπιο ο ουρολόγος μπορεί, διαμέσου της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης, να δει υπό άμεση όραση τον ουρητήρα σε όλο το μήκος του και να προχωρήσει σε διάφορους χειρισμούς διαγνωστικού ή θεραπευτικού χαρακτήρα. 

Οι ενδείξεις για διενέργεια ουρητηροσκόπησης είναι :  
•    Ελλείμματα σκιαγράφησης ανώτερου ουροποιητικού
•    Νεοπλάσματα
•    Απόφραξη ανωτέρου ουροποιητικού
•    Αιματουρία
•    Η  κύρια όμως ένδειξή της είναι η θεραπεία της λιθίασης.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται σήμερα τα ημιάκαμπτα και τα εύκαμπτα ουρητηροσκόπια και άλλα εργαλεία.

Πως γίνεται η ουρητηροσκόπηση ;
Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία. 
Αρχικά, τοποθετούνται τα πόδια σε γυναικολογική θέση, αποστειρώνεται η περιοχή και λιπαίνεται η ουρήθρα. Ο χειρουργός εισέρχεται με τη βοήθεια του ουρητηροσκοπίου στην ουροδόχο κύστη μέσω τη ουρήθρας, χωρίς καμία τομή στο σώμα. Στη συνέχεια αναγνωρίζει τα ουρητηρικά στόμια και εισέρχεται εισέρχεται στον ουρητήρα που πρέπει να διερευνηθεί.


Πότε δε συνιστάται η ουρητηροσκόπηση ;

Οι αντενδείξεις για ουρητηροσκόπηση είναι λίγες. Σε γενικές γραμμές μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε ασθενή που μπορεί να υποβληθεί σε αναισθησία, χωρίς μη θεραπευμένη λοίμωξη του ουροποιητικού. Επίσης μπορεί κάποιος να υποβληθεί σε ουρητηροσκόπηση χωρίς να είναι απαραίτητη η διακοπή των φαρμάκων για τη πήξη του αίματος.


Πόσο καιρό θα μου πάρει μέχρι να επιστρέψω στις κανονικές-καθημερινές μου δραστηριότητες ;

Συνήθως η έξοδος από το νοσοκομείο γίνεται την ίδια ημέρα ή το επόμενο πρωί μετά την επέμβαση και επιστροφή στις κανονικές καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση. Αιματουρία μπορεί να υπάρχει για μια-δύο ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια της επέμβασης χρειαστεί  τοποθέτηση pig-tail, ο χειρουργός θα το αφαιρέσει μετά από λίγες ημέρες.