Ιατρείο Αθήνας: 210 7222942
Ιατρείο Τρίπολης: 2710 223202
Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, Τι είναι η Εξωσωματική λιθοτριψία (ESWL) ;

Με την εξωσωματική λιθοτριψία αντιμετωπίζονται οι περισσότερες πέτρες του νεφρού και του ουρητήρα.

Τι είναι η Εξωσωματική λιθοτριψία (ESWL) ;


Η εξωσωματική λιθοτριψία (ESWL) εμφανίστηκε το 1980 και έφερε αληθινή επανάσταση στην αντιμετώπιση της λιθίασης.
Η ESWL (extracorporeal shock wave lithotripsy) γίνεται με ένα μηχάνημα που μπορεί να σπάσει λίθους από έξω από το σώμα. Για να σπάσει ο λίθος, εστιάζονται κρουστικά κύματα (σύντομοι παλμοί από ηχητικά κύματα υψηλής ενέργειας) που διαβιβάζονται στο λίθο δια μέσου του δέρματος. Ο λίθος απορροφά την ενέργεια του κρουστικού κύματος και αυτό τον σπάει σε μικρότερα κομμάτια. Τα λιθιασικά συγκρίματα στη συνέχεια αποβάλλονται με τα ούρα.
Με την μέθοδο αυτή αντιμετωπίζονται οι περισσότερες πέτρες του νεφρού και του ουρητήρα χωρίς ο ασθενής να υποβληθεί σε κάποιου είδους επέμβαση. Είναι κατάλληλη για πάνω από το 90% του συνόλου των ασθενών. 
Όμως, η επιτυχία της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τα χαρακτηριστικά του λίθου και την φυσική κατάσταση του ασθενούς. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία συνεδρίες λιθοτριψίας για να σπάσει πλήρως και να αποβληθεί πλήρως μια πέτρα.
 

Πώς γίνεται η εξωσωματική λιθοτριψία ;

Ο ασθενής τοποθετείται σε ένα χειρουργικό τραπέζι με την οσφυϊκή χώρα τοποθετημένη προς τη γεννήτρια κρουστικών κυμάτων. Η ακριβής εντόπιση του λίθου γίνεται με υπερηχογράφημα ή ακτινοσκόπηση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ακούγεται η  παραγωγή των κρουστικών κυμάτων σαν μικρά χτυπήματα. Ο ιατρός θα ξεκινήσει από χαμηλά επίπεδα έντασης και σιγά-σιγά αυξάνει την ένταση των κυμάτων. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 45-60 λεπτά.
Εάν υπάρχει μεγάλος λίθος είναι αρκετά σύνηθες να χρειαστεί  πολλαπλές συνεδρίες για να σπάσει τελείως.
 
                                                     

Πότε η εξωσωματική λιθοτριψία δεν συνιστάται ;
Εγκυμοσύνη
Υψηλός κίνδυνος σοβαρής αιμορραγίας
Μη ελεγχόμενη λοίμωξη
Μη ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση
Σωματοδομή ασθενούς
Ανεύρυσμα
Ύπαρξη  ανατομικής απόφραξης της ουροφόρου οδού, κάτω από το επίπεδο του λίθου

Αμέσως μετά την επέμβαση θα είμαι ‘ελεύθερος’ λιθίασης ;
Όχι. Με τη βοήθεια της εξωσωματικής λιθοτριψίας ο λίθος κατακερματίζεται σε μικρά κομματάκια. Αυτά τα κομματάκια θα αποβληθούν με τα ούρα σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες μετά τη λιθοτριψία. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή των λιθιασικών συγκριμάτων.

Οδηγίες μετά την εξωσωματική λιθοτριψία
Σε γενικές γραμμές μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες αμέσως μετά τη θεραπεία. Ωστόσο, φροντίστε να ξεκουραστείτε την ημέρα της επέμβασης. 
Εάν έχετε λάβει αναλγητικά ή ηρεμιστικά φάρμακα, μην οδηγήσετε αυτοκίνητο ή οποιοδήποτε άλλο μηχανοκίνητο όχημα 24 ώρες μετά την εξωσωματική λιθοτριψία.
Εάν δεν αισθάνεστε πόνο, είναι σημαντική η λήψη μεγαλύτερης ποσότητας υγρών από το συνηθισμένο για να αποβληθούν τα λιθιασικά συγκρίματα. Προσπαθήστε να πίνετε περισσότερα από 2 λίτρα υγρών την ημέρα. 
Απαγορεύεται η λήψη αλκοόλ για 24 ώρες μετά την επέμβαση.
Θα πρέπει να διυλίζετε τα ούρα σας ώστε τα λιθιασικά συγκρίματα που θα αποβληθούν να συλλεχθούν για ανάλυση της σύστασης τους.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον ουρολόγο εάν εμφανιστούν:
1. Πυρετός
2. Πόνος στο νεφρό
3. Αιματουρία για διάστημα μεγαλύτερο των 2 ημερών μετά τη θεραπεία