Ιατρείο Αθήνας: 210 7222942
Ιατρείο Τρίπολης: 2710 223202
Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, Καρκίνος Προστάτη, Αίτια - Προδιαθεσικοί Παράγοντες Καρκίνου Προστάτη


Αυξανόμενη  ηλικία.Εθνικότητα.Κληρονομικότητα.

Αίτια - Προδιαθεσικοί Παράγοντες Καρκίνου Προστάτη


Τα αίτια ανάπτυξης του προστατικού καρκίνου δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστά. Οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι  η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και η διατροφή.
<br>

Ο καρκίνος του προστάτη σπάνια παρουσιάζεται σε άνδρες νεότερους από 50 ετών. Συνήθως εμφανίζεται στην 6η ή 7η δεκαετία της ζωής και είναι γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισής του έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά την διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί η οικογενειακή προδιάθεση, αφού έχει βρεθεί ότι άνδρες με συγγενή πρώτου βαθμού ο οποίος πάσχει από προστατικό καρκίνο έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν τη νόσο, ενώ όταν έχουν δύο συγγενείς πρώτου βαθμού το ποσοστό γίνεται 9 φορές μεγαλύτερο.

Υπάρχουν επιδημιολογικές παρατηρήσεις ότι η φτωχή σε λίπος δίαιτα μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη ενός κλινικά λανθάνοντος όγκου και να εξηγήσει τις διαφορές στη γεωγραφική κατανομή του κλινικά σημαντικού προστατικού καρκίνου. 
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος παρουσιάζει την ισχυρότερη συσχέτιση με τον κίνδυνο ανάπτυξης προστατικού καρκίνου. 
Η μεσογειακή δίαιτα, η οποία συνδυάζει τη χαμηλή πρόσληψη κρέατος και ζωικού λίπους με την αυξημένη πρόσληψη φρέσκων φρούτων, λαχανικών και ζυμαρικών, ασκεί προστατευτική επίδραση σε πολλούς ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, πιθανώς λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε φυτοοιστρογόνα. Η χαμηλή συχνότητα εμφάνισης προστατικού καρκίνου τόσο στους Κινέζους και Ιάπωνες, όσο και στους χορτοφάγους συγκριτικά με άλλους άντρες δυτικών χωρών, μπορεί να σχετίζεται με την αυξημένη διαιτητική πρόσληψη φυτοοιστρογόνων. Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν ισοφλαβόνες που φαίνεται να ελέγχουν την τεστοστερόνη. Επειδή ο καρκίνος του προστάτη «τρέφεται» με τεστοστερόνη, οι ισοφλαβόνες μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης και την εξέλιξη της νόσου. 
Η βιταμίνη Ε, το σελήνιο και το λυκοπένιο που εμπεριέχεται στις τομάτες και το πράσινο τσάι είναι πιθανό να ασκούν προστατευτικό ρόλο. 

Δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά έχουν ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη. Γι’ αυτό ο περιορισμός των λιπαρών τροφών και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο. 
<br>
Τροφές πλούσιες σε λυκοπένη, μία αντιοξειδωτική ουσία, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν ωμές και βρασμένες ντομάτες, προϊόντα ντομάτας, γκρέιπφρουτ και καρπούζι. 
Τα μπρόκολα, το λάχανο και το κουνουπίδι, το σέλινο μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Η χρήση της βιταμίνης Ε είναι πολύ ενθαρρυντική στην μείωση του κινδύνου του καρκίνου του προστάτη στους καπνιστές.