Ιατρείο Αθήνας: 210 7222942
Ιατρείο Τρίπολης: 2710 223202
Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, Καρκίνος Πέους

Ο καρκίνος του πέους είναι μια σχετικά σπάνια κακοήθεια, που προσβάλλει συνήθως ηλικιωμένους άνδρες ηλικίας 60-80 ετών.Φίμωση.Ανθρώπινο θηλωματώδη ιό (HPV).Πεεκτομή

Καρκίνος Πέους


Ο καρκίνος του πέους είναι μια σχετικά σπάνια κακοήθεια, που προσβάλλει συνήθως ηλικιωμένους άνδρες ηλικίας 60-80 ετών. Το γεγονός ότι η συχνότητα του καρκίνου του πέους παρουσιάζει μεγάλες διαφορές σε περιοχές του κόσμου, δείχνει ότι η ασθένεια είναι δυνατόν να προληφθεί. 
Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η αποφυγή των παραγόντων που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη γένεση του καρκίνου αυτού.
Σύμφωνα με μελέτες, κυριότερος παράγοντας κινδύνου αποτελεί η πλημμελής τοπική υγιεινή.
Η συσσώρευση σμήγματος, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει φίμωση, έχει ως αποτέλεσμα χρόνια φλεγμονή που οδηγεί σε καρκίνο. Εμφανίζεται σπάνια σε λαούς που για θρησκευτικούς λόγους κάνουν περιτομή σε βρεφική ηλικία. Αιτιολογική σχέση φαίνεται να έχει τόσο η λοίμωξη από τον ανθρώπινο θηλωματώδη ιό (HPV), όσο και η συχνή αλλαγή ερωτικών συντρόφων και το κάπνισμα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι άνδρες που βλέπουν ότι έχουν ανωμαλίες στο πέος τους, μπορεί να περιμένουν περισσότερο από 12 μήνες προτού συμβουλευτούν το γιατρό τους. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην καθυστέρηση της διάγνωσης, στην εξάπλωση του καρκίνου και σε χειρότερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Ο καρκίνος του πέους είναι μια σπάνια κακοήθης πάθηση με συχνότητα 0,1-0,9 περιστατικά ανά 100.000 άνδρες στις δυτικές κοινωνίες
Αντιθέτως υπάρχουν χώρες στην Αφρική, Ασία και Νότιο Αμερική, όπου ο καρκίνος του πέους αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας με συχνότητα που φθάνει και το 20% όλων των καρκίνων στον άνδρα, ενώ στο Ισραήλ καταγράφεται η χαμηλότερη συχνότητα (0,3/100.000). Από τα παραπάνω φαίνεται πως η συχνότητα του καρκίνου του πέους είναι πιο συχνή στις μη ανεπτυγμένες χώρες. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι στις χώρες αυτές οι συνθήκες τοπικής υγιεινής είναι εντελώς ανύπαρκτες.

  • Ο καρκίνος του πέους αποτελεί το 0.4-0.6% όλων των κακόηθων νεοπλασμάτων στους άνδρες.
  • Μέση ηλικία διάγνωσης: 55-58 έτη.
  • 22% των πασχόντων έχουν ηλικία μικρότερη των 40 ετών.

Παράγοντες κινδύνου:
  1. Φίμωση
  2. Χρόνια λοίμωξη του πέους (βαλανοποσθίτιδα, Balanitis Xerotica Obliterans)
  3. Κάπνισμα
  4. Λοίμωξη από τον ανθρώπινο θηλωματώδη ιό (HPV)
  5. Φωτοθεραπεία για δερματικές βλάβες του πέους
  6. Εναλλαγή πολλαπλών ερωτικών συντρόφων

Προγνωστικοί παράγοντες για τον καρκίνο του πέους:
Η πρόγνωση της νόσου, η σχετική με την επιβίωση, εξαρτάται από την ύπαρξη διηθημένων λεμφαδένων, από τον αριθμό και τη θέση αυτών των διηθημένων λεμφαδένων, αλλά και από την εξωκαψική λεμφαδενική επέκταση. Για την ύπαρξη λεμφαδενικών μεταστάσεων προγνωστικοί παράγοντες έχει βρεθεί ότι αποτελούν η θέση, το μέγεθος και το στάδιο του πρωτοπαθούς όγκου και η διήθηση των σηραγγωδών σωμάτων.
<p><span style=

  • Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία του καρκίνου του πέους.

Η επιβίωση εξαρτάται από την παρουσία ή την απουσία μεταστάσεων στους λεμφαδένες. 
Όταν η διάγνωση είναι έγκαιρη και οι λεμφαδένες δεν έχουν προσβληθεί, η 5ετής επιβίωση κυμαίνεται από 65%-90%
Όταν οι λεμφαδένες έχουν προσβληθεί, η 5ετής επιβίωση είναι μικρή.