Ιατρείο Αθήνας: 210 7222942
Ιατρείο Τρίπολης: 2710 223202
Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, Ουρολοιμώξεις στη Γυναίκα

Ύπαρξη βακτηρίων στα ούρα, Κολοβακτηρίδιο (E. coli). Ουρολοίμωξη, Κυστίτιδα, Πυελονεφρίτιδα, Αιματουρία.Σεξουαλική επαφή.Καλλιέργεια ούρων.

Ουρολοιμώξεις στη Γυναίκα

<br>
Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις ουρολοιμώξεις από τους άνδρες εξαιτίας της γυναικείας ανατομίας, η οποία διευκολύνει την είσοδο και τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροοργανισμών.
Μερικοί από τους λόγους για την αυξημένη συχνότητα ουρολοιμώξεων στις γυναίκες είναι το μικρό μήκος της ουρήθρας (που επιτρέπει την εύκολη είσοδο μικροβίων στην κύστη) και η γειτνίαση της γυναικείας ουρήθρας με τον πρωκτό. 
Σημαντικό ρόλο κατέχει επίσης η αναβολή της ούρησης εξαιτίας της επιθυμίας των περισσοτέρων γυναικών να επισκεφθούν την τουαλέτα του σπιτιού τους ή έστω μια στην οποία εφαρμόζονται οι συνθήκες υγιεινής που επιθυμούν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα ούρα να λιμνάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κύστη και τα μικρόβια να έχουν το χρονικό περιθώριο να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν την κλινική εικόνα της ουρολοίμωξης. 
Ακόμα, σε ορισμένες γυναίκες η ουρολοίμωξη σχετίζεται με τη σεξουαλική επαφή.

Για τις γυναίκες, ο κίνδυνος να αναπτύξουν έστω ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης στη ζωή τους είναι μεγαλύτερος από 50%.
Οι ουρολοιμώξεις στις γυναίκες εκτός από τη μεγαλύτερη συχνότητα τους σε σχέση με τους άνδρες χαρακτηρίζονται και από σχετικώς ηπιότερη εικόνα, εφόσον στην πλειονότητα τους αφορούν το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα.

Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση ουρολοιμώξεων:
Κακή υγιεινή
Κακές συνήθειες ούρησης
Σεξουαλικές πρακτικές
Μέθοδοι Αντισύλληψης
Στάση των ούρων
Νευρογενής κύστη
Σακχαρώδης διαβήτης
Χαλάρωση πυελικού εδάφους
Χρόνια δυσκοιλιότητα


Κυστίτιδα

Το 95% των γυναικών με ουρολοίμωξη εκδηλώνεται με συμπτωματολογία κυστίτιδας. Η κυστίτιδα είναι η ουρολοίμωξη που αφορά την ουροδόχο κύστη. Αίμα στα ούρα. Θολά και δύσοσμα ούρα. Πόνος κατά την ούρηση. Κολοβακτηρίδιο, E. Coli. 

Περισσότερα

Πυελονεφρίτιδα

Πυελονεφρίτιδα είναι η φλεγμονή του νεφρού. Αποτελεί μία σοβαρή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από πυρετό με ρίγος, άλγος στη νεφρική χώρα, καταβολή δυνάμεων και ανορεξία.Οξεία πυελονεφρίτιδα, χρόνια πυελονεφρίτιδα, εμφυσηματώδης πυελονεφρίτιδα, ξανθοκοκκιωματώδης πυελονεφρίτιδα.

Περισσότερα