Ιατρείο Αθήνας: 210 7222942
Ιατρείο Τρίπολης: 2710 223202
Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, Ακράτεια ούρων

Ακράτεια ούρων είναι η απώλεια ούρων χωρίς τη θέληση του ασθενούς.Διακρίνεται σε ακράτεια από προσπάθεια, ακράτεια επιτακτικού τύπου και ακράτεια από υπερπλήρωση.

Ακράτεια ούρων


Η ακράτεια ούρων είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται, για να περιγράψει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων.
Αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, με ιδιαίτερα συχνή εμφάνιση στη τρίτη ηλικία. 
Οι γυναίκες έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια συγκριτικά με τους άντρες και η πιθανότητα να εμφανιστεί ακράτεια αυξάνεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας, χωρίς να θεωρείται φυσιολογική συνέπεια του γήρατος.

Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από 400.000.000 ενήλικες υποφέρουν από ακράτεια ούρων, ενώ το κόστος για την αντιμετώπισή της είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που δαπανάται για την αιμοκάθαρση και τις επεμβάσεις by pass ταυτόχρονα.

Η ακράτεια των ούρων είναι πολύ συχνή πάθηση. Είναι συχνότερη από την υπέρταση, την κατάθλιψη και το σακχαρώδη διαβήτη
Το κόστος για την αντιμετώπιση της ακράτειας των ούρων είναι πολύ υψηλό. Υπολογίζεται πως είναι υψηλότερο από το κόστος για το γυναικολογικό καρκίνο και τον καρκίνο του μαστού, την οστεοπόρωση και ανάλογο με το κόστος για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.

Στατιστικά δεδομένα

Οι γυναίκες έχουν 5πλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια σε σχέση με τους άνδρες
1 στις 2 γυναίκες θα εμφανίσει κάποια μορφή ακράτειας ούρων στη διάρκεια της ζωής της
Περίπου τα 2/3 των γυναικών με ακράτεια ούρων δεν έχουν συζητήσει το πρόβλημά τους με κάποιον ειδικό.
Οι γυναίκες περιμένουν κατά μέσο όρο 6,5 χρόνια από την πρώτη φορά που θα εμφανίσουν συμπτώματα, έως ότου διαγνωστούν με προβλήματα ελέγχου της ούρησης.
Περίπου 1 στους 20 άνδρες άνω των 18 ετών και 1 στους 10 άνω των 60 ετών παρουσιάζουν συμπτώματα ακράτειας.

Αν και η πάθηση συχνά συνοδεύεται από σημαντική νοσηρότητα (προκαλεί ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, απομόνωση και άγχος, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η σεξουαλική δυσλειτουργία που συχνά εμφανίζεται), παρατηρείται μεγάλη διστακτικότητα στην αναφορά του προβλήματος. 
Οι μισοί ασθενείς δεν έχουν συμβουλευθεί ποτέ γιατρό για το πρόβλημά τους, ενώ οι μη ειδικοί γιατροί σπάνια ρωτούν ή αποκαλύπτουν το πρόβλημα.

Στις μέρες μας, η ακράτεια ούρων πρέπει να πάψει να αποτελεί θέμα  ΄΄ταμπού΄΄ για τον ασθενή και για τον γιατρό και να θεωρείται ότι αποτελεί φυσική συνέπεια του γήρατος ή κάποιας χειρουργικής πράξης.  
Η ντροπή και η λάθος πληροφόρηση οδηγούν στη σιωπή και την παθητική αποδοχή του προβλήματος. 
Οι πάνες δεν είναι για τους ενήλικους. Η ακράτεια, σχεδόν πάντα, είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου ιατρικού προβλήματος. Όπως μπορούν να θεραπευθούν αυτά τα προβλήματα, έτσι μπορεί να θεραπευθεί και η ακράτεια. 
Επιλέξτε την επιστροφή σε ένα υγιή, δραστήριο και απολαυστικό τρόπο ζωής.
Είναι μύθος ότι η ακράτεια ούρων είναι φυσιολογική με την πρόοδο της ηλικίας  και επίσης ότι δε θεραπεύεται.  

Σήμερα υπάρχει λύση !!!


Γυναικεία ακράτεια ούρων

Ακράτεια ούρων είναι η απώλεια ούρων χωρίς τη θέληση του ασθενούς.Ακράτεια ούρων από προσπάθεια. Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου. Ουροδυναμική μελέτη. Ταινία ελεύθερης τάσης.

Περισσότερα

Ανδρική ακράτεια ούρων

Η ανδρική ακράτεια ούρων είναι πιο συχνή από ότι πιστεύεται. Περίπου 1 στους 20 άνδρες άνω των 18 ετών και 1 στους 10 άνω των 60 ετών παρουσιάζουν συμπτώματα ακράτειας.

Περισσότερα

Ουροδυναμικός έλεγχος

Ουροδυναμικός  έλεγχος Είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί αντικειμενικά να ελέγξει τη λειτουργία αλλά και τη δυσλειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού σύστηματος.

Περισσότερα

Ακράτεια ούρων