Ιατρείο Αθήνας: 210 7222942
Ιατρείο Τρίπολης: 2710 223202
Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, Ανδρική Ακράτεια

Ακράτεια ούρων είναι η απώλεια ούρων χωρίς τη θέληση του ασθενούς.Ακράτεια ούρων από προσπάθεια. Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου. Ουροδυναμική μελέτη. Τεχνητός σφιγκτήρας.

Ανδρική Ακράτεια

<br>
Αν και η ακράτεια ούρων θεωρείται γυναικείο πρόβλημα, πολλοί άνδρες με αυτή την διαταραχή αντιμετωπίζουν τα ίδια συμπτώματα.

Η ακράτεια ούρων σημαίνει για τον άνδρα:
- να ξοδεύει κάθε μήνα σημαντικό ποσό για αγορά πάνας,
- να ψάχνει την τουαλέτα, όπου και αν βρίσκεται,
- να περιορίζει τις εξόδους και τις καθημερινές του δραστηριότητες,
- να νιώθει αμηχανία και απομόνωση.

Η ακράτεια ούρων για τον άνδρα δεν αποτελεί μόνο ένα πρόβλημα υγιεινής, μιας και αναγκάζεται να περιορίσει ή και να αποφύγει συχνά δραστηριότητες που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής του (όπως η διασκέδαση, η άσκηση, τα ταξίδια, η σεξουαλική δραστηριότητα κ.ά.) με αποτέλεσμα να οδηγείται σε απομόνωση και πιθανόν σε καταθλιπτικά φαινόμενα.

Οι 2 κυριότεροι λόγοι που ευθύνονται για την ανδρική ακράτεια ούρων είναι:

<br>
Η ακράτεια στους άνδρες οφείλεται σε διαφορετικά αίτια από ότι στις γυναίκες και απαντάται συχνά ως αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης στον προστάτη. Αρκετοί ασθενείς που χειρουργούνται για καρκίνο του προστάτη ή της ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακράτειας ούρων, το οποίο οφείλεται σε βλάβη του σφιγκτήρα. Στους άνδρες, ο σφιγκτήρας της ουρήθρας εξασφαλίζει την παραμονή των ούρων μέσα στην κύστη και βρίσκεται μπροστά από τον προστάτη και περιβάλλει την ουρήθρα. Υπολογίζεται πως το 5% των ριζικών προστατεκτομών ανεξαρτήτως μεθόδου (ανοικτή, λαπαροσκοπική, ρομποτική) οδηγεί σε ακράτεια. Αυτό το ποσοστό μοιάζει μικρό, για τον άνδρα όμως που το βιώνει είναι καταστροφικό.

Διάφορες νευρολογικές παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι κακώσεις του νωτιαίου μυελού μπορούν να διαταράξουν τη φυσιολογική λειτουργία του σφιγκτήρα. Μερικές φορές, μια υπερευαίσθητη ή πολύ μικρή κύστη μπορεί να πιέσει πάρα πολύ έναν κατά τα άλλα υγιή σφιγκτήρα.