Ιατρείο Αθήνας: 210 7222942
Ιατρείο Τρίπολης: 2710 223202
Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, Επίσχεση Ούρων

Επίσχεση ούρων είναι η αδυναμία εξόδου των ούρων από την ουροδόχο κύστη, παρά την έντονη επιθυμία για ούρηση. Η οξεία επίσχεση ούρων αποτελεί επείγον ουρολογικό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί άμεση παρέμβαση.


Επίσχεση Ούρων

<br>
Επίσχεση  ούρων σημαίνει η αδυναμία εξόδου των ούρων από την ουροδόχο κύστη παρά την έντονη επιθυμία για ούρηση. 

Η επίσχεση των ούρων διαχωρίζεται στην οξεία και την χρόνια.

Η οξεία επίσχεση ούρων είναι μία επείγουσα κατάσταση, που προκαλεί έντονη δυσφορία στον ασθενή, με πόνο στην κύστη, ανησυχία και έντονη εφίδρωση. 
Χρειάζεται να τοποθετηθεί άμεσα καθετήρας στην κύστη, για να αδειάσει.

Στη χρόνια επίσχεση μια σημαντική ποσότητα ούρων παραμένει στην κύστη μετά την ούρηση. Σταδιακά, η ποσότητα αυτή μεγαλώνει και μπορεί να φτάσει τα 3-4 λίτρα. Τη χρόνια επίσχεση μπορεί να μην την καταλαβαίνει ο ασθενής, επειδή συνήθως δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα μπορεί όμως να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως η νεφρική ανεπάρκεια.

                                     

Ποια είναι τα αίτια ;

• Χειρουργικές επεμβάσεις με γενική ή ραχιαία αναισθησία
• Τραύματα ουρήθρα
• Παθήσεις κεντρικού νευρικού συστήματος και περιφερικών νεύρων.
• Χορήγηση συμπαθητικομιμητικών/αντιχολινεργικών φαρμάκων
• Κατανάλωση αλκοόλ 

Ποια είναι η θεραπεία ;
 
Η οξεία επίσχεση ούρων αποτελεί επείγον ουρολογικό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί άμεση παρέμβαση. Η αντιμετώπιση γίνεται με καθετηριασμό της κύστης (απλή κένωση ή μόνιμη παροχέτευση της κύστης).
Στην οξεία επίσχεση το ποσό των ούρων μέσα στην κύστη είναι συνήθως 500–800 ml και με τον καθετηριασμό της ανακουφίζεται ο ασθενής. 
Στην χρόνια επίσχεση, όπου ο όγκος των ούρων μπορεί να ξεπερνάει και τα 2 λίτρα, η εκκένωση της κύστης πρέπει να γίνεται σταδιακά  για αποφυγή αιμορραγίας.
Όταν η εισαγωγή του ουροκαθετήρα από την ουρήθρα δεν είναι δυνατή (π.χ.λόγω στενωμάτων), τότε επιβάλλεται να γίνει υπερηβικός καθετηριασμός της κύστης(από την κοιλιά) από ουρολόγο.
 
    
Τοποθέτηση ουρηθρικού καθετήρα

Τοποθέτηση υπερηβικού καθετήρα