Ιατρείο Αθήνας: 210 7222942
Ιατρείο Τρίπολης: 2710 223202
Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις

Οι ουρολοιμώξεις είναι παθολογικές καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από εγκατάσταση και πολλαπλασιασμό μικροβίων μέσα στο ουροποιητικό σύστημα. Υποτροπιάζουσες χαρακτηρίζονται οι ουρολοιμώξεις που επανεμφανίζονται σε συχνά χρονικά διαστήματα (3 ή περισσότερα συμπτωματικά επεισόδια σε περίοδο 12 μηνών).

Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις


Ως υποτροπιάζουσες χαρακτηρίζονται  οι ουρολοιμώξεις που εμφανίζονται συχνά στις γυναίκες (τουλάχιστον τρεις φορές σε διάστημα ενός έτους). 
1 στις 5 νεαρές γυναίκες μετά την πρώτη ουρολοίμωξη θα έχει υποτροπή. 
Κάθε επιπλέον επεισόδιο αυξάνει τον κίνδυνο επανάληψης. Έτσι, κάποιες γυναίκες έχουν τρία ή περισσότερα επεισόδια κάθε χρόνο. 
Σε μερικές από αυτές, οι υποτροπές θα σταματήσουν σε 1-2 χρόνια, αν αντιμετωπιστούν σωστά με έντονη προσπάθεια στην πρόληψη. 

Η αντιμετώπιση των υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων ξεκινάει με τη διερεύνηση για παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις υποτροπές. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι συχνές σεξουαλικές επαφές, η χρήση σπερματοκτόνων, διαφράγματος, η νεαρή ηλικία πρώτης λοίμωξης και το ιστορικό της μητέρας σε ουρολοιμώξεις. 

Η θεραπεία καθορίζεται από την επιθυμία της ασθενούς και τη συχνότητα των υποτροπών. 
Σε γυναίκες με συχνές υποτροπές, συστήνεται συνεχής προφύλαξη με μια ημερήσια δόση νιτροφουραντοϊνης ή κάποιας άλλης ουσίας οδηγώντας σε μείωση κατά 95% των υποτροπών. Αυτή η θεραπεία μπορεί να συνεχιστεί για 6-12 μήνες. 
Όταν οι υποτροπές σχετίζονται με τις σεξουαλικές επαφές, η λήψη μιας προφυλακτικής δόσης μετά την επαφή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική μειώνοντας σημαντικά τις υποτροπές.