Ιατρείο Αθήνας: 210 7222942
Ιατρείο Τρίπολης: 2710 223202
Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, Φίμωση

Η φίμωση είναι η στένωση της δερματικής πτυχής που βρίσκεται στην άκρη του πέους, έτσι ώστε να μην μπορεί να αποκαλύπτεται η βάλανος του πέους.Περιτομή είναι η χειρουργική αντιμετώπιση της φίμωσης με αφαίρεση τμήματος της ακροποσθίας. Παραφίμωση. Βαλαποσθίτιδα. 

Φίμωση


<p><br></p>
Η φίμωση είναι η στένωση της δερματικής πτυχής που βρίσκεται στην άκρη του πέους (ακροποσθία), έτσι ώστε να μην μπορεί να αποκαλυφθεί η βάλανος του πέους κατά την έλξη της ακροποσθίας προς τη βάση του πέους.
Η φίμωση μπορεί να είναι, είτε συγγενής, δηλαδή από τη γέννηση του παιδιού, είτε επίκτητη, να παρουσιαστεί προοδευτικά στον ενήλικα.
Είναι μια κατάσταση πολύ συχνή στα παιδιά, αλλά σπάνια παθολογική. 
Στον ενήλικα άνδρα οφείλεται συνήθως σε παθήσεις φλεγμονώδους αιτιολογίας (βαλανοποσθίτιδα), σε κακώσεις ή τραυματισμούς της περιοχής, στα πλαίσια μιας συστηματικής νόσου (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης), καθώς επίσης και σε κακή υγιεινή.


Επιπλοκές της φίμωσης είναι:
  • φλεγμονές της βαλάνου και της ακροποσθίας,    
  • δυσχέρεια και πόνος κατά την σεξουαλική επαφή,
  • σχηματισμός ραγάδων (μικρές ρήξεις) του δέρματος, 
  • μικρή διάρκεια στύσης, 
  • παραφίμωση,
  • δυσκολία στην ούρηση,
  • καρκίνος πέους (σχετικά σπάνια) 

Σε παραμελημένες ή πολύ προχωρημένες περιπτώσεις (π.χ. ουλώδης φίμωση) μπορεί να προκαλέσει πλήρη απόφραξη στη έξοδο των ούρων, με αποτέλεσμα τη στάση των ούρων και ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια από χρόνια απόφραξη. Η φίμωση στον ενήλικα μπορεί να είναι και αιτία στυτικής δυσλειτουργίας, αφού δεν επιτρέπει την ευχερή διείσδυση κατά την επαφή, αλλά και αιτία υπογονιμότητας, αφού εμποδίζει την έξοδο του σπέρματος. 
Σύμφωνα με μελέτες, κυριότερος παράγοντας κινδύνου καρκίνου του πέους είναι η πλημμελής τοπική υγιεινή. Η συσσώρευση σμήγματος, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει φίμωση, έχει ως αποτέλεσμα χρόνια φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Θεραπεία φίμωσης 
Η περιτομή είναι η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της φίμωσης. 
Είναι από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται παγκοσμίως και έχει μακρόχρονη ιστορία. 
Περίπου το 37-39% τον ανδρών σε όλο τον κόσμο έχουν υποβληθεί σε περιτομή, το 50% των οποίων για θρησκευτικούς ή πολιτιστικούς λόγους.Περιτομή - Ιστορική αναδρομή

Η περιτομή είναι η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της φίμωσης με αφαίρεση τμήματος της ακροποσθίας.

Περισσότερα