Ιατρείο Αθήνας: 210 7222942
Ιατρείο Τρίπολης: 2710 223202
Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, Στυτική Δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχει επίπτωση στη σωματική και ψυχοκοινωνική υγεία και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής τόσο των ασθενών, όσο και των συντρόφων τους.

Στυτική Δυσλειτουργία


Ως στυτική δυσλειτουργία (Σ.Δ.) ορίζεται η μόνιμη αδυναμία του άνδρα να πετύχει και να διατηρήσει μια στύση επαρκή για να πραγματοποιήσει ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. 
Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχει επίπτωση στη σωματική και ψυχοκοινωνική υγεία και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής τόσο των ασθενών, όσο και των συντρόφων τους. Πλήθος ερευνών δείχνουν ότι η Σ.Δ. αποτελεί ένα πρώιμο σύμπτωμα στεφανιαίας νόσου και περιφερικής αγγειοπάθειας. 
Συνεπώς η Σ.Δ. δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως πρόβλημα της ποιότητας ζωής των ασθενών αλλά και ως παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών ασθενειών.

Η «σεξουαλική δυσλειτουργία» είναι ένας ευρύτερος όρος και  περιλαμβάνει, εκτός από τα προβλήματα της στύσης, όλες τις διαταραχές της φυσιολογικής σεξουαλικής υγείας, όπως την  ερωτική επιθυμία, την εκσπερμάτιση, τον οργασμό και την ικανοποίηση.
Η εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας δεν επηρεάζει μόνο τη σεξουαλική δραστηριότητα. Μπορεί να έχει δραματικά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής τόσο των ανδρών όσο και των συντρόφων τους, επηρεάζοντας δυνητικά όλους τους τομείς της ζωής τους.

<br>

Το Διεθνές Συμβούλιο για την Ανδρική Σεξουαλική Υγεία υπογραμμίζει ότι «Άτομα με διαταραχές της σεξουαλικής λειτουργίας έχουν το δικαίωμα στην κατάλληλη ιατρική διάγνωση και θεραπεία». Έτσι, αναγνωρίζεται η στυτική δυσλειτουργία ως ιατρική πάθηση και η θεραπεία της ως αναγκαιότητα.
Η διάγνωσή της μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και στην πρόληψη άλλων σοβαρών παθήσεων, π.χ. καρδιαγγειακών προβλημάτων.


<br>

Η διαγνωστική προσέγγιση της στυτικής δυσλειτουργίας στηρίζεται σε δύο κύριους άξονες:  
  • το βασικό διαγνωστικό έλεγχο που πρέπει να γίνεται σε κάθε ασθενή και 
  • τις ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται σε επιλεγμένους ασθενείς. 
Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη στύση σας, κάντε ένα γρήγορο τεστ στα συμπτώματά σας, απαντώντας το ερωτηματολόγιο που ακολουθεί. Ονομάζεται Διεθνής Δείκτης Στυτικής Λειτουργίας (International Index of Erectile Function, IIEF) και χρησιμοποιείται διεθνώς, για να αξιολογηθεί η βαρύτητα των συμπτωμάτων.Ποια είναι τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας;

Η στύση είναι το αποτέλεσμα μίας σύνθετης αλληλεπίδρασης ψυχολογικών, νευρολογικών, αγγειακών και ορμονικών παραγόντων. Η στυτική διαταραχή  στους νέους είναι συνήθως ψυχογενής, ενώ στους άντρες, μετά τα 50 έτη, είναι οργανικής αιτιολογίας.

Περισσότερα

Αλήθειες για την στυτική δυσλειτουργία

✔️ 1 στους 10 σεξουαλικά ενεργούς άνδρες 50-80 ετών αναφέρουν πλήρη απώλεια της στύσης τους✔️ 1 στους 2 σεξουαλικά ενεργούς άνδρες 50-80 ετών βιώνουν συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας

Περισσότερα

9 χρήσιμες συμβουλές για βελτίωση της στυτικής λειτουργίας

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες και παθήσεις που μπορεί να συντελέσουν στην εμφάνιση ή στην επιδείνωση της στυτικής δυσλειτουργίας. Από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο, είναι:

Περισσότερα

Φάρμακα ή χειρουργείο…

Υπάρχουν ποικίλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Η καλύτερη λύση είναι να συζητήσετε με το γιατρό σας όλες τις επιλογές. H απόφαση που θα πάρετε, όσον αφορά τη θεραπεία που θα ακολουθήσετε, πρέπει να βασίζεται στις δικές ανάγκες σας και να είναι αποτέλεσμα αναλυτικής συζήτησης με τον ουρολόγο σας.

Περισσότερα

Μυστικά για καλές στύσεις…

Γνωρίζατε ότι η εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας δεν επηρεάζει μόνο τη σεξουαλική δραστηριότητα; Μπορεί να έχει δραματικά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής τόσο των ανδρών όσο και των συντρόφων τους, επηρεάζοντας δυνητικά όλους τους τομείς της ζωής τους. Γι’ αυτό το λόγο σήμερα αντιμετωπίζεται, όπως οφείλει, σαν πάθηση ζεύγους.

Περισσότερα