Ιατρείο Αθήνας: 210 7222942
Ιατρείο Τρίπολης: 2710 223202
Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, Πρόωρη εκσπερμάτιση

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι από τα σημαντικότερα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες. Ορίζεται ως η μη ικανότητα του άντρα να ελέγχει ο ίδιος την εκσπερμάτισή του. Νταποξετίνη (priligy).

Πρόωρη εκσπερμάτιση


Η πρόωρη εκσπερμάτιση αποτελεί την πιο συχνή διαταραχή των δυσλειτουργιών της εκσπερμάτισης και εμφανίζεται περίπου στο 1/3 των ανδρών.
Ορίζεται ως η μη ικανότητα του άντρα να ελέγχει ο ίδιος την εκσπερμάτισή του με αποτέλεσμα να κορυφώνει χωρίς τη θέλησή του, με ελάχιστο σεξουαλικό ερεθισμό, πριν, κατά τη διάρκεια, ή σχεδόν αμέσως μετά τη διείσδυση και πριν το επιθυμήσει ο ίδιος.

Παρόλο που η Π.Ε. είναι μια συνηθισμένη σεξουαλική δυσλειτουργία των ανδρών, δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή. Οι ασθενείς συνήθως είναι απρόθυμοι να συζητήσουν τα συμπτώματά τους και αρκετοί γιατροί δε γνωρίζουν τις αποτελεσματικές θεραπείες. Σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς είτε δε διαγιγνώσκονται σωστά, είτε λαμβάνουν εσφαλμένη θεραπεία. 

Η Π.Ε. (χρόνια και επίκτητη) είναι μια ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία που χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω: 
Εκσπερμάτιση που συμβαίνει πάντα ή σχεδόν πάντα, πριν ή περίπου εντός ενός λεπτού μετά την κολπική διείσδυση (χρόνια Π.Ε.) ή κλινικά σημαντική και ενοχλητική ελάττωση της περιόδου μετά την κολπική διείσδυση έως την εκσπερμάτιση, συνήθως 3 λεπτά ή λιγότερο (επίκτητη Π.Ε.). 
Αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτισης σε όλες ή σχεδόν όλες τις κολπικές διεισδύσεις. 
Αρνητικές προσωπικές επιπτώσεις, όπως αγωνία, ενόχληση, απογοήτευση και/ή αποφυγή της σεξουαλικής και συναισθηματικής εγγύτητας.


Η σεξουαλική αυτή δυσλειτουργία επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής των ανδρών όπως επίσης και τις σχέσεις στα ζευγάρια. Αποτελεί μια κατάσταση η οποία προκαλεί σημαντικό άγχος και αμηχανία στον άνδρα και μπορεί να είναι αιτία σημαντικών αναταράξεων στις σχέσεις με τη σύντροφο, επηρεάζοντας αρνητικά τις σεξουαλικές σχέσεις. Η σύντροφος φαίνεται να δυσφορεί πολύ περισσότερο σε αυτή τη διαταραχή από ότι σε άλλες διαταραχές της στύσης, γιατί αισθάνεται ότι ο άνδρας τη θέλει μόνο για να ικανοποιήσει τον εαυτό του.

<br><br>

Το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή / και θεραπεία συμπεριφοράς.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει κυρίως την χορήγηση :
•    ουσιών που συνήθως δίνονται για την αντικαταθλιπτική τους δράση (εκλεκτικών αναστολέων της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης)
•    τοπικών αναισθητικών φαρμάκων

Οι θεραπείες συμπεριφοράς περιλαμβάνουν κυρίως :
•    την τεχνική διακοπής/έναρξης (stop/start) της σεξουαλικής επαφής
•    την τεχνική διακοπής της επαφής και συμπίεσης της βαλάνου (stop/squeeze)

<br>


Συστάσεις για τη διαγνωστική προσέγγιση της Π.Ε.

 • Η διάγνωση και ταξινόμηση της ΠΕ βασίζεται στο ιστορικό. Πρέπει να εκτιμά τον IELT, τον έλεγχο της εκσπερμάτισης και το βαθμό ενόχλησης που προκαλείται από την ΠΕ 
 • Στην κλινική πράξη είναι αρκετή η εκτίμηση του IELT από τον ασθενή.
 • Η χρήση χρονομέτρου είναι απαραίτητη μόνο στις κλινικές μελέτες.
 • Η χρήση των ειδικών ερωτηματολογίων μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση. Η εφαρμογή τους στην κλινική πράξη είναι υπό έρευνα.
 • Η φυσική εξέταση μπορεί να βοηθήσει στην αρχική εκτίμηση των ασθενών και κυρίως στη διάγνωση παθήσεων που σχετίζονται με τις διάφορες σεξουαλικές διαταραχές.
 • Οι εργαστηριακές εξετάσεις πρέπει να γίνονται μόνο όταν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα από το ιστορικό ή τη φυσική εξέταση.


Συστάσεις για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της Π.Ε.

 • Η Σ.Δ., άλλη σεξουαλική διαταραχή ή φλεγμονή πρέπει να αντιμετωπίζεται πρώτα.
 • Οι συμπεριφορικές μέθοδοι μπορεί να αποτελεσματικές βραχυχρόνια, αλλά είναι χρονοβόρες, δύσκολες και απαιτούν τη συμμετοχή της συντρόφου.
 • Η καθημερινή χρήση των SSRI αποτελεί πρώτης γραμμής θεραπευτική επιλογή.
 • Τα τοπικά αναισθητικά αποτελούν εναλλακτική των SSRI μέθοδο.
 • Η αποτελεσματικότητα των PDE5i είναι στην καλύτερη περίπτωση οριακή.
 • Η υποτροπή είναι πολύ πιθανή μετά τη διακοπή της θεραπείας.
 • Οι συμπεριφορικές μέθοδοι μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της φαρμακοθεραπείας ή να καθυστερήσουν την υποτροπή.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η Π.Ε. είναι μια από τις συχνότερες σεξουαλικές διαταραχές. Η διάγνωση βασίζεται τη λήψη του ιατρικού και σεξουαλικού ιστορικού. 

Οι SSRI’s και τα τοπικά αναισθητικά είναι οι πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές. Μόνο η δαποξετίνη έχει εγκριθεί σε ορισμένες χώρες για την αντιμετώπιση της ΠΕ. 

Οι συμπεριφορικές τεχνικές μπορεί να είναι αποτελεσματικές αλλά είναι γενικά δύσκολο να εφαρμοστούν. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συζητούνται οι ανάγκες και οι προσδοκίες των ασθενών. 


Σε μία προσπάθεια για την αυτοαξιολόγηση των αντρών με πρόωρη εκσπερμάτιση, κατασκευάστηκε από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, το Premature Ejaculation Diagnostic Tool (PEDT).