Ιατρείο Αθήνας: 210 7222942
Ιατρείο Τρίπολης: 2710 223202
Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ

Προστατίτιδα Μια συχνά βασανιστική κατάσταση για τον άνδρα…

ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ

Με απλά λόγια, η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονή  του προστάτη αδένα. Ο όρος είναι πολύ γενικός και δεν περιγράφει με λεπτομέρεια όλο το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων που μπορεί να συνδέονται με την συγκεκριμένη φλεγμονή. Η διάγνωση της πάθησης συχνά είναι δύσκολη, διότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά από άνδρα σε άνδρα. 

<br>

Σήμερα ξέρουμε ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη προστατίτιδας:
Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα
Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα
Η χρόνια προστατίτιδα μη βακτηριακή
Η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα

Όλες οι μορφές προστατίτιδας επηρεάζουν το σπέρμα και κατ' επέκταση τη γονιμότητα, γι' αυτό και ο άνδρας θα πρέπει να εξετάζεται από ουρολόγο.

Πόσο συχνή είναι η προστατίτιδα ;

Αποτελεί τη συνηθέστερη ουρολογική διάγνωση σε άνδρες νεώτερους των 50 ετών και την τρίτη κατά σειρά, σε άνδρες άνω των 50 ετών, μετά την καλοήθη υπερπλασία και τον καρκίνο του προστάτη.
Ένας στους δύο άνδρες θα παρουσιάσουν στην ζωή τους συμπτώματα μίας χρόνιας προστατίτιδας.

Ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματα της προστατίτιδας;

Τα αίτια και τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με το είδος της προστατίτιδας.
Η οξεία προστατίτιδα είναι η οξεία φλεγμονή του προστάτη που προκαλείται από μικρόβια και εμφανίζει κατά κανόνα υψηλό πυρετό και έντονα τοπικά και γενικά φαινόμενα. Προσβάλει συνήθως, αλλά όχι πάντα, νέους άνδρες.
Η αιτία της οξείας προστατίτιδας είναι μικρόβια. Το πιο συνηθισμένο μικρόβιο είναι το κολοβακτηρίδιο (E. Coli), σπανιότερα άλλα εντεροβακτηρίδια (π.χ. εντεροβακτηρίδιο, κλεμπψιέλλα, πρωτέας κ.ά.) και ευκαιριακά η ψευδομονάδα.

Οι άνδρες που πάσχουν από βακτηριακή οξεία προστατίτιδα παρουσιάζουν :

•    Έντονη ανάγκη για ούρηση
•    Δυσκολία κατά την ούρηση (δυσουρία)
•    Πλήρη αδυναμία για ούρηση (οξεία επίσχεση των ούρων)
•    Πόνο κατά την ούρηση 
•    Συχνουρία
•    Κάψιμο στην ουρήθρα κατά το τέλος της ούρησης
Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι αίσθημα πίεσης ή πόνου στο περίνεο, έντονη ανάγκη για αφόδευση και πόνο κατά την αφόδευση καθώς και πόνος κατά την εκσπερμάτιση.

Η χρόνια προστατίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορα μικρόβια και εμφανίζει ηπιότερα και πολλές φορές ακαθόριστα συμπτώματα.

Προέρχεται συνήθως από μία μη-πλήρως θεραπευμένη οξεία προστατίτιδα. Τα μικρόβια εισέρχονται στον προστάτη διαμέσου των αδενικών πόρων από παλινδρόμηση μολυσμένων ούρων.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι:

Αίσθημα τάσης ή πίεσης στην περιοχή του περινέου με αντανάκλαση στους όρχεις και στην                 βουβωνική περιοχή
Πόνος στη μέση, συνήθως κατά την ανασήκωση μετά από παρατεταμένη παραμονή στην                     καθιστή θέση
Επιδείνωση των συμπτωμάτων με το ψύχος
Πόνος στην περιοχή της ηβικής σύμφυσης
Καύσος ή πόνος στην ούρηση
Φαγούρα στην ουρήθρα συνεχής ή κατά την ούρηση
Επιτακτική ούρηση
Αιμοσπερμία 


Η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει το όνομα της, δηλαδή δεν υπάρχουν συμπτώματα. Συνήθως διαγιγνώσκεται τυχαία σε κάποια βιοψία προστάτη που γίνεται για άλλο λόγο. Τα αίτια που την προκαλούν δεν είναι ξεκάθαρα.

Πως γίνεται η διάγνωση της προστατίτιδας ;

Η διάγνωση της προστατίτιδας βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς, στην κλινική εξέταση και στις συμπληρωματικές εξετάσεις ούρων και αίματος.
Με την καλλιέργεια ούρων και προστατικού εκκρίματος μπορεί να απομονωθεί το ακριβές μικρόβιο και να προσδιορισθεί η ευαισθησία του στα διάφορα αντιβιοτικά (αντιβιόγραμμα).
Η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία είναι πολύ σημαντική, τόσο για τον έλεγχο των συμπτωμάτων, όσο και για την αποφυγή επιπλοκών (γενικευμένη σήψη, απόστημα κ.ά.). 


Ποια είναι η πρόγνωση για την προστατίτιδα ;

Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα είναι πλήρως ιάσιμη με την λήψη αντιβιοτικών για μικρό χρονικό διάστημα (συνήθως 3 εβδομάδων). Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα παρόλο που υποτροπιάζει, ανταποκρίνεται καλά στα αντιβιοτικά και ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός μετά την αγωγή. Η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα  είναι μια πρόκληση τόσο για τον ασθενή όσο και το γιατρό. Συνήθως τα συμπτώματα δεν εξαλείφονται πλήρως, αλλά παρουσιάζουν υφέσεις και εξάρσεις. Στόχος είναι ο ασθενής να έχει καλή ποιότητα ζωής και να μην επηρεάζεται η κοινωνικότητα του. 

Επηρεάζει η χρόνια προστατίτιδα τη σεξουαλική λειτουργία ;

Η χρόνια προστατίτιδα συχνά προκαλεί επώδυνη εκσπερμάτιση ή/και στυτική διαταραχή. Η αντιμετώπιση της λοίμωξης αποκαθιστά και τη σεξουαλική λειτουργία. Συχνά στα πλαίσια της θεραπείας χρησιμοποιούνται τα γνωστά φάρμακα της στύσης (cialis, viagra, levitra), που βοηθούν στην καλύτερη αιμάτωση του προστάτη με αποτέλεσμα την ταχύτερη θεραπεία της φλεγμονής.