Ιατρείο Αθήνας: 210 7222942
Ιατρείο Τρίπολης: 2710 223202
Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, Ιατρικοί Όροι

Ιατρικοί Όροι


Το PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που παράγεται από τον προστάτη και εκκρίνεται στο σπέρμα. Ο έλεγχος του PSA. χρησιμοποιείται κυρίως στην ανίχνευση του πρώιμου προστατικού καρκίνου.

Περισσότερα

Το σπερμοδιάγραμμα αποτελεί τη βασική εργαστηριακή εξέταση για τον έλεγχο της γονιμότητας του άνδρα. Οι βασικές παράμετροι του σπερμοδιαγράμματος είναι ο αριθμός, η κινητικότητα και η μορφολογία των σπερματοζωαρίων.

Περισσότερα

Αιματουρία (αίμα στα ούρα). Η αιματουρία μπορεί να αποτελεί εκδήλωση πολλών ουρολογικών παθήσεων όπως είναι οι λοιμώξεις, η λιθίαση, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και τα κακοήθη νεοπλάσματα του ουροποιητικού.

Περισσότερα

Είναι η παρουσία αίματος στο σπέρμα. Είναι σχετικά σπάνια διαταραχή και μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες. Όταν η αιμοσπερμία επιμένει ο άνδρας θα πρέπει να επισκεφθεί τον ουρολόγο του.

Περισσότερα

Η κυστεοσκόπηση είναι μία διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει στον ουρολόγο να εξετάσει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης. Η άμεση όραση της ουρήθρας και της κύστης επιτρέπει στον ουρολόγο να διαγνώσει πιθανές βλάβες που δεν φαίνονται σε καμία άλλη διαγνωστική εξέταση (υπέρηχοι, αξονική και μαγνητική τομογραφία).

Περισσότερα

Η ουρητηροσκόπηση θεωρείται βασική διαγνωστική μέθοδος των παθήσεων του ουρητήρα.

Περισσότερα

Η νεφροσκόπηση είναι μία επεμβατική διαγνωστική και θεραπευτική πράξη, με την οποία ο ουρολόγος εξετάζει το εσωτερικό του νεφρού.

Περισσότερα

Είναι μια ιατρική πράξη κατά την οποία τοποθετείται από το δέρμα ένας μικρός καθετήρας στο νεφρό με σκοπό την παροχέτευση των ούρων.

Περισσότερα

Το ουροποιητικό σύστημα του ανθρώπου αποτελείται από τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Σκοπός του συστήματος αυτού είναι η παραγωγή και η αποβολή των ούρων.

Περισσότερα

Το γεννητικό σύστημα του άνδρα αποτελείται από το πέος, τον προστάτη, τους όρχεις και την εκφορητική οδό του σπέρματος που περιλαμβάνει τις επιδιδυμίδες, τους σπερματικούς πόρους, τις σπερματοδόχους κύστεις και τους εκσπερματιστικούς πόρους.

Περισσότερα

Το κύριο όργανο του ουροποιητικού συστήματος είναι οι νεφροί. Οι νεφροί είναι ισχυρά χημικά εργοστάσια με ποικίλες λειτουργίες.

Περισσότερα

Οι ουρητήρες είναι δύο, ένας από κάθε νεφρό, και μεταφέρουν τα ούρα από τους νεφρούς στην κύστη.

Περισσότερα

Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο που βρίσκεται στο έδαφος της μικρής πυέλου, ακριβώς πίσω από την ηβική σύμφυση. Κύρια λειτουργία της είναι η αποθήκευση των ούρων που κατέρχονται από τους νεφρούς και η εξώθηση τους από την ουρήθρα κατά την ούρηση.

Περισσότερα

Ο προστάτης αποτελεί συχνά πηγή προβλημάτων στους άνδρες, αφού από τις νεότερες ηλικίες είναι ευάλωτος σε λοιμώξεις (προστατίτιδες), ενώ με την πάροδο της ηλικίας ξεκινάει και η καλοήθης υπερπλασία.

Περισσότερα

Οι όρχεις είναι βασικό στοιχείο του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, επειδή παράγουν το σπέρμα και την τεστοστερόνη.

Περισσότερα