Ιατρείο Αθήνας: 210 7222942
Ιατρείο Τρίπολης: 2710 223202
Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, Ιατρικοί Όροι

Ιατρικοί Όροι


Τα συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα αναφέρονται σε μία ομάδα συμπτωμάτων που αφορούν όχι μόνο τα όργανα του κατώτερου ουροποιητικού, αλλά και άλλα συστήματα του ανθρώπινου σώματος (π.χ. νευρικό σύστημα). Τα LUTS δεν αποτελούν φυσική κατάληξη του γήρατος και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Περισσότερα

Η ουροροομετρία δίνει μία αξιόπιστη εικόνα για το πόσο εύκολα ή δύσκολα βγαίνουν τα ούρα. Γίνεται συνήθως, όταν ο ασθενής αναφέρει συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα (LUTS, Lower Urinary Tract Symptoms), είναι σημαντική για την διαφορική διάγνωση των διαφόρων δυσκολιών ούρησης και της ακράτειας των ούρων, ενώ είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της υπερπλασίας του προστάτη σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Περισσότερα

Υπολειπόμενο ούρησης είναι ο όγκος ούρων που παραμένει στην κύστη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ούρησης. Σε φυσιολογικά άτομα το υπολειπόμενο ούρων είναι μηδενικό. Υπολειπόμενο ούρων, Υπολειπόμενος όγκος ούρων (μετά την ούρηση), Υπόλειμμα ούρων (μετά την ούρηση) PVR, Post Void Residual

Περισσότερα

Το σπερμοδιάγραμμα αποτελεί τη βασική εργαστηριακή εξέταση για τον έλεγχο της γονιμότητας του άνδρα. Οι βασικές παράμετροι του σπερμοδιαγράμματος είναι ο αριθμός, η κινητικότητα και η μορφολογία των σπερματοζωαρίων.

Περισσότερα

Το PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που παράγεται από τον προστάτη και εκκρίνεται στο σπέρμα. Ο έλεγχος του PSA. χρησιμοποιείται κυρίως στην ανίχνευση του πρώιμου προστατικού καρκίνου.

Περισσότερα

Αιματουρία (αίμα στα ούρα). Η αιματουρία μπορεί να αποτελεί εκδήλωση πολλών ουρολογικών παθήσεων όπως είναι οι λοιμώξεις, η λιθίαση, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και τα κακοήθη νεοπλάσματα του ουροποιητικού.

Περισσότερα

Είναι η παρουσία αίματος στο σπέρμα. Είναι σχετικά σπάνια διαταραχή και μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες. Όταν η αιμοσπερμία επιμένει ο άνδρας θα πρέπει να επισκεφθεί τον ουρολόγο του.

Περισσότερα

Η κυστεοσκόπηση είναι μία διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει στον ουρολόγο να εξετάσει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης. Η άμεση όραση της ουρήθρας και της κύστης επιτρέπει στον ουρολόγο να διαγνώσει πιθανές βλάβες που δεν φαίνονται σε καμία άλλη διαγνωστική εξέταση (υπέρηχοι, αξονική και μαγνητική τομογραφία).

Περισσότερα

Η ουρητηροσκόπηση θεωρείται βασική διαγνωστική μέθοδος των παθήσεων του ουρητήρα.

Περισσότερα

Η νεφροσκόπηση είναι μία επεμβατική διαγνωστική και θεραπευτική πράξη, με την οποία ο ουρολόγος εξετάζει το εσωτερικό του νεφρού.

Περισσότερα

Είναι μια ιατρική πράξη κατά την οποία τοποθετείται από το δέρμα ένας μικρός καθετήρας στο νεφρό με σκοπό την παροχέτευση των ούρων.

Περισσότερα

Το ουροποιητικό σύστημα του ανθρώπου αποτελείται από τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Σκοπός του συστήματος αυτού είναι η παραγωγή και η αποβολή των ούρων.

Περισσότερα

Το γεννητικό σύστημα του άνδρα αποτελείται από το πέος, τον προστάτη, τους όρχεις και την εκφορητική οδό του σπέρματος που περιλαμβάνει τις επιδιδυμίδες, τους σπερματικούς πόρους, τις σπερματοδόχους κύστεις και τους εκσπερματιστικούς πόρους.

Περισσότερα

Το κύριο όργανο του ουροποιητικού συστήματος είναι οι νεφροί. Οι νεφροί είναι ισχυρά χημικά εργοστάσια με ποικίλες λειτουργίες.

Περισσότερα

Οι ουρητήρες είναι δύο, ένας από κάθε νεφρό, και μεταφέρουν τα ούρα από τους νεφρούς στην κύστη.

Περισσότερα

Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο που βρίσκεται στο έδαφος της μικρής πυέλου, ακριβώς πίσω από την ηβική σύμφυση. Κύρια λειτουργία της είναι η αποθήκευση των ούρων που κατέρχονται από τους νεφρούς και η εξώθηση τους προς την ουρήθρα κατά την ούρηση.

Περισσότερα

Ο προστάτης αποτελεί συχνά πηγή προβλημάτων στους άνδρες, αφού από τις νεότερες ηλικίες είναι ευάλωτος σε λοιμώξεις (προστατίτιδες), ενώ με την πάροδο της ηλικίας ξεκινάει και η καλοήθης υπερπλασία.

Περισσότερα

Οι όρχεις είναι βασικό στοιχείο του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, επειδή παράγουν το σπέρμα και την τεστοστερόνη.

Περισσότερα

Σκληροατροφικός Λειχήνας (Balanitis Xerotica Obliterans ή Lichen Sclerosus) Πρόκειται για μια αυτοάνοση, αρκετά συχνή, φλεγμονώδης δερματοπάθεια, άγνωστης αιτιολογίας και αδιευκρίνιστης παθογένειας. Χαρακτηρίζεται από λεμφοκυτταρική διήθηση με προτίμηση το δέρμα της περιγεννητικής περιοχής και στα 2 φύλα. Οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά από τους άνδρες, κυρίως στην περί και μετεμμηνοπαυσιακή ηλικία. Εμφανίζεται με πολύ μικρές μεμονωμένες βλάβες με χρώμα λευκό, δημιουργεί σύσφιξη στο σημείο που εμφανίζεται με ρωγμές και συχνά συνυπάρχουν στοιχεία φλεγμονής.

Περισσότερα