Ιατρείο Αθήνας: 210 7222942
Ιατρείο Τρίπολης: 2710 223202
Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, Είδα ξαφνικά αίμα στα ούρα μου, χωρίς να έχω άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να ανησυχώ ;

Η εμφάνιση αίματος στα ούρα (αιματουρία) είναι ένα θορυβώδες σύμπτωμα που κινητοποιεί άμεσα τον ασθενή προς αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Είδα ξαφνικά αίμα στα ούρα μου, χωρίς να έχω άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να ανησυχώ ;

Ειδικά όταν η αιματουρία δε συνοδεύεται από πόνο ή άλλα συμπτώματα χρειάζεται οπωσδήποτε εκτίμηση από έναν ουρολόγο. Ο γιατρός θα πρέπει να προχωρήσει στο διαγνωστικό έλεγχο της αιματουρίας με τη διενέργεια  ορισμένων εξετάσεων (γενική ούρων, κυτταρολογική ούρων, υπερηχογράφημα, κυστεοσκόπηση) για να διαπιστώσει την αιτία του προβλήματος. 

Η αιματουρία μπορεί να αποτελεί εκδήλωση πολλών ουρολογικών παθήσεων όπως είναι οι λοιμώξεις, οι λίθοι του ουροποιητικού, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και τα κακοήθη νεοπλάσματα του ουροποιητικού (καρκίνος νεφρού, ουροδόχου κύστεως, ουρητήρα, προστάτη).

Η αιματουρία οποιουδήποτε βαθμού στους ενηλίκους θα πρέπει να θεωρείται εκδήλωση κακοήθους νόσου του ουροποιητικού μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου.