Ιατρείο Αθήνας: 210 7222942
Ιατρείο Τρίπολης: 2710 223202
Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, Γιατί χρειάζεται να κάνω κυστεοσκόπηση ;

Η κυστεοσκόπηση είναι μία διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει στον ουρολόγο να εξετάσει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης. Η άμεση όραση της ουρήθρας και της κύστης επιτρέπει στον ουρολόγο να διαγνώσει πιθανές βλάβες που δεν φαίνονται σε καμία άλλη διαγνωστική εξέταση (υπέρηχοι, αξονική και μαγνητική τομογραφία).

Γιατί χρειάζεται να κάνω κυστεοσκόπηση ;


Μερικά συμπτώματα από το ουροποιητικό σύστημα μπορεί να οφείλονται σε βλάβη της ουροδόχου κύστης ή της ουρήθρας. Ενδεικτικά, συνήθεις λόγοι για να κάνετε κυστεοσκόπηση είναι η μακροσκοπική αιματουρία (τα ούρα είναι κόκκινα ή ροζέ), η τακτική παρακολούθηση ασθενών μετά από αφαίρεση όγκου στην κύστη, οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, η εμφάνιση ξαφνικής επιτακτικότητας στην ούρηση και η υποψία για παρουσία στενώματος στην ουρήθρα. Ο μόνος ασφαλής τρόπος να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό, είναι να μπούμε με ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται κυστεοσκόπιο μέσα στην κύστη και να δούμε με μία ειδική κάμερα τι πραγματικά συμβαίνει.Η άμεση όραση της ουρήθρας και της κύστης επιτρέπει στον ουρολόγο να διαγνώσει πιθανές βλάβες που δεν φαίνονται σε καμία άλλη διαγνωστική εξέταση (υπέρηχοι, αξονική και μαγνητική τομογραφία).


Ενδείξεις κυστεοσκόπησης σύμφωνα με τη Διεθνή Συμβουλευτική για την Ακράτεια


Άνδρες. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, η κυστεοσκόπηση δεν περιλαμβάνεται στη διερεύνηση ανδρών με συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό. Σύμφωνα όμως με τη Διεθνή Συμβουλευτική για την Ακράτεια (International Consultation on Incontinence – ICI 2013), μπορεί να χρησιμοποιηθεί: 

Για τον αποκλεισμό άλλης παθολογίας.

Πριν από τη χειρουργική αντιμετώπιση προκειμένου να καθορίσει το σχήμα και το μέγεθος του προστάτη.

Για την αξιολόγηση της κυστεοουρηθρικής αναστόμωσης πριν από χειρουργείο ακράτειας (τεχνητός σφιγκτήρας).

Για την αξιολόγηση ουρηθρικών στενωμάτων.

Για την αξιολόγηση του σφιγκτηριακού μηχανισμού σε άνδρες με ακράτεια ούρων (μετά από ριζική, διουρηθρική ή διακυστική προστατεκτομή) που πρόκειται να υποβληθούν σε τοποθέτηση ανδρικής υποουρηθρικής ταινίας.


Γυναίκες. Η ουρηθροκυστεοσκόπηση δεν ενδείκνυται σε γυναίκες με πρωτοπαθή ακράτεια ούρων, εφόσον δεν υπάρχει υποψία για άλλη παθολογία. Σύμφωνα με τη Διεθνή Συμβουλευτική για την Ακράτεια (International Consultation on Incontinence – ICI 2013), η κυστεοσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί: 

Σε επιτακτικού τύπου ακράτεια ούρων, προκειμένου να αποκλείσουμε άλλες παθολογικές καταστάσεις, και ιδιαίτερα σε περίπτωση μακροσκοπικής αιματουρίας (TCC κύστης, διάμεση κυστίτιδα, κτλ).

Στη διερεύνηση κυστεοκολπικού συριγγίου και εξω-ουρηθρικής ακράτειας ούρων.

Διεγχειρητικά σε χειρουργεία για την αντιμετώπιση ακράτειας ούρων, προκειμένου να διαγνωσθεί πιθανή κάκωση της κύστης ή των ουρητήρων.

Για την εκτίμηση του σφιγκτηριακού μηχανισμού σε γυναίκες (αυχένας κύστης, έξω σφιγκτήρας), καθώς και της ουροδόχου κύστης (δοκίδωση, μικροεκκολπώματα).


Τι πρέπει να κάνω μετά την κυστεοσκόπηση;


  • Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δεν έχει κανένα πρόβλημα. 


Θα ήταν καλό για το επόμενο διήμερο να πιείτε πολύ νερό (3-4 λίτρα/24ωρο), ώστε να ‘ξεπλυθεί’ η κύστη.

Αν δείτε λίγο αίμα στα ούρα τις επόμενες μέρες, μην ανησυχήσετε. Είναι κάτι που σταματά αυτόματα. Αν δείτε μεγάλη ποσότητα αίματος στα ούρα σας ή παραμένει έντονη αιματουρία μετά τις δύο ημέρες, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον ουρολόγο σας.

Αν παίρνετε φάρμακα για την πήξη του αίματος (ασπιρίνη, salospir, plavix, iscover, sintrom, κ.λπ.), ενημερώστε τον ουρολόγο σας.

Ήπιο κάψιμο στην ούρηση, συχνουρία και πόνος στο πέος, στην κύστη ή στο περίνεο μπορεί να εμφανιστούν, αλλά υποχωρούν χωρίς θεραπεία μέσα στο διήμερο.

Μπορείτε μετά την κυστεοσκόπηση να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο στην περιοχή ή να βάλετε ένα υγρό, ζεστό πανί στην περιοχή που νιώθετε ενοχλήσεις.

Αν παίρνετε φάρμακα για τον προστάτη, δεν χρειάζεται να τα σταματήσετε.

Αν έχετε έντονη δυσκολία στην ούρηση ή δεν μπορείτε να ουρήσετε σημαίνει ότι μάλλον έχετε κατακράτηση (επίσχεση) ούρων. Αν συμβεί αυτό, επικοινωνήστε με τον ουρολόγο σας.

Μπορεί να λάβετε αντιβιοτική αγωγή σύμφωνα με την οδηγία του γιατρού σας.

Αν εμφανιστεί ψηλός πυρετός με έντονο κάψιμο, σημαίνει ότι μάλλον έχετε ουρολοίμωξη. Αυτό είναι πολύ σπάνιο (λιγότερο από 2%), αλλά πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.